Възможно ли е наистина да сме в “Матрицата”?

Матрицата. Много от нас са гледали филма, и много от нас пък, дори да не са го гледали, са чували за идеята. Сетне сме се замисляли, или пък сме подхвърляли с насмешка с приятели : представяш ли си наистина да сме в матрицата?

Аз пък днес се замислих. Какво е матрицата? В смисъл, да, във филма им слагаха едни метални кабели в главата. Достатъчно са завоалирали това, което май искат да ни кажат с този филм създателите, за да бъде допуснат масово по кината. Нали всеки ще си каже – е да, кабели, “очевидно” това е нереално.

Но все пак, какво е матрицата в съществото си, включително според начина, по който е показана във филма? Или по-скоро се замислих, пък питам и теб – какво представлява самото преживяване да “си в матрицата”? Не виждаш истинските неща, не чуваш, не усещаш и не миришеш. Абе изобщо, всичките ти сетива са контролирани от измислена среда, в която си мислиш, че съществуваш реално.

До тук добре.

А сега се огледай около себе си.

photo of green data matrix
Photo by Markus Spiske temporausch.com on Pexels.com

Шансът е голям да четеш този текст на екран. На същият екран, на който може би си гледал филмче във фейсбук или ютюб по-рано. И на който може би ще разгледаш снимки малко по-късно. Но тези неща не съществуват пред теб. Очите ти виждат информация, която всъщност не е там.

Може би си в офис. Или в стая. Която е направена от човека. Не е създадена от природата. Ушите ти чуват често музика или говор от говорителя на телефона, компютъра ти или слушалките. Но тези гласове не са там. Слънчевата светлина едва ли достига до теб, или никак, или е пречупена и част от лъчите са задържани от прозорците.

Е добре, ами другите ти сетива? Вероятно докосваш пластмасови изделия цял ден. Те не са автентични, а са реплики на един и същи модел. Дори и с 3Д принтери си ги правим вече. Не усещаш аромата на есента навън, защото сигурно имаш климатична инсталация. Пиеш вода от бутилки, ядеш храна от пакетчета.

ВСИЧКО ОКОЛО ТЕБ Е СЪЗДАДЕНО ОТ ЧОВЕКА.

Или иначе казано…

Измислено е.

Възможно ли е изобщо да сме в матрицата?… Сега изглежда доста по-възможно, убеден съм.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s